Vad är Saunayoga?
Saunayoga (2011) är en avkopplingsövning som baserar sig på olika yogastilar.
Den görs i en bastu med mild värme, högst 60 grader. Alla övningar utförs i sittande position på bänken. En Saunayogaserie består av sex olika rörelser, som kallas för Sauna asanas.
De flesta rörelser är enkla men mycket effektiva. De förbättrar muskelstyrka och koncentration, ökar rörlighet och förmågan att leva i stunden. Sauna asanas görs i långsam takt och genom att lyssna på sin egen rytm. Dessutom har Saunayoga en stark detoxifierande inverkan.
Saunayoga passar för alla oberoende av ålder, kön eller kondition.

Saunayoga For All
Vid Pajulahti idrottsinstitut, ordnades i Augusti 2015, ett Nordiskt seminarium för anpassad idrott. Under seminariet lanserades en anpassad Saunayoga serie, för rörelsehindrade, med temat Saunayoga For All.
SaunaYoga For All serien är framtagen av SaunaYogans grundare Tiina Vainio samt Kati Karinharju, sakkunning i  anpassad idrott.
I den anpassade serien har olika handikapp, sjukdomar & funktionshinder tagits i beaktande vad gäller val av rörelser samt vid justering av värmen.
En del funktionsnedsättningar påverkar även kroppens egen förmåga att reglera värme och därmed är bastuns värme under den anpassade serien ~40-50 grader.
I den anpassade serien stöds den sittande positionen upp med hjälp av ett badlakan knutet runt benen och därmed känns de milda rotationerna och små sidoböjningarna kontrollerade & trygga att utföra.  
Rörelserna är utvalda främst med fokus på att töja ut & öka rörligheten i muskulaturen i nacken & axlarna vilket är bra motvikt för till exempel de som belastar övre kroppen mycket när de rullar rullstol.
Den milda värmen i kombination med de milda rörelserna minskar muskelspänningar, vilket kan t.ex. underlätta vid spasticitet.
Den Finska Bastun i sig, är en lugn & tyst plats, där deltagarna har lätt att slappna av & där rörelserna är, oavsett den egna kroppens begränsningar, jämnlika för alla.
 
SaunaYoga International
www.saunayoga.com


Planerar du företagets hälsodag, önskar du en myskväll med kompisgänget,
har du i åtanke en annorlund möhippa / svensexa eller önskar du ge välmående som present?
Beställ ett SaunaYoga / SaunaPilates pass ->
jessica.korva (a) personaltrainerjk.fi eller 0503757917.

Välkommen med på den milda värmens magiska minisemester!